«Ο άνθρωπος ως innovative multi-stakeholder» συνέντευξη του κ. Άρη Κωτσάκη, Συμβούλου Στρατηγικής Ανάπτυξης της RDC Informatics στο περιοδικό HR Professional

25/04/2017«Ο άνθρωπος ως innovative multi-stakeholder» συνέντευξη του κ. Άρη Κωτσάκη, Συμβούλου Στρατηγικής Ανάπτυξης της RDC Informatics στο περιοδικό HR Professional

Για τη χρήση και την αξιοποίηση της πλατφόρμας MELO® αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς μίλησε ο Άρης Κωτσάκης, Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης της RDC Informatics, και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα τη Στρατηγική Διακυβέρνηση (Strategic Governance).


HR Professional: Τι θα χαρακτηρίζατε ως «όραμα» και ως «λόγο ύπαρξης» της πλατφόρμας MELO® μέσα από τη προσέγγιση Strategic Collaboration Concept στην Εκπαίδευση σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα;


Άρης Κωτσάκης: Ο Άνθρωπος ως “innovative multi-stakeholder” ήταν και παραμένει στο κέντρο της έρευνας, ανάπτυξης και της υλοποίησης εφαρμογών ψηφιακής μάθησης της RDC Informatics, και μάλιστα μέσα από πολλούς, ετερόκλητους ρόλους «συν-δέσμευσής» του στην όλη διεργασία της μάθησης.

   

Ο λόγος ύπαρξης, δηλαδή η αποστολή της πλατφόρμας MELO® μέσα από τη προσέγγιση Strategic Collaboration Concept δεν είναι άλλος από την υλοποίηση του moto που συχνά χρησιμοποιούν οι senior consultants της RDC Informatics “No EDU without U”.

Τοποθετούμε τον Άνθρωπο (για κάθε ρόλο ξεχωριστά) στο κέντρο κάθε ψηφιακής εμπειρίας, ενώ τα εργαλεία ενημέρωσης, μάθησης, συνεργασίας, αξιολόγησης και αλληλεπίδρασης συνεισφέρουν αθροιστικά στην ενδυνάμωση της προσωπικής του ανάπτυξης, εντός του πλαισίου των στρατηγικών στόχων του οργανισμού που απασχολείται.


HR P.: Πείτε μας λίγα λόγια για να καταλάβουμε την αποστολή αυτή.

A. K.: Η αποστολή της πλατφόρμας MELO® μέσα από τη προσέγγιση Strategic Collaboration Concept είναι η τεκμηριωμένη και αμοιβαία επωφελής συν-δέσμευση των εταίρων που συνεργάζονται στην αρένα της ψηφιακής μάθησης, ώστε να προχωρήσει σταδιακά η διαδικασία του στρατηγικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας υπηρεσιών e-TRAINER σε υπηρεσίες e-ENABLER για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο. Και αυτό, προς μέγιστο ταυτόχρονο όφελος όλων των εταίρων που «βλέπουν» τη διαδικασία e-LEARNING μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχοντας μάλιστα -κατά κανόνα- και διαφορετικά συμφέροντα (Human Centric Multistakeholder Engagement by Learning Outcomes). Ο ανθρωποκεντρικός μετασχηματισμός, δηλαδή, της Ψηφιακής Μάθησης, ώστε αυτή καθημερινά να «προσθέτει πραγματική αξία» προς όφελος του Ανθρώπινου Κεφαλαίου που μετέχει σε αυτήν, με τέσσερα κύρια ζητούμενα που αποτελούν και την 4-διάστατη στρατηγική του στοχοθεσία.

  • Η ελάφρυνση του ψηφιακού φορτίου που δέχεται ο καθημερινός χρήστης (Agile Learning Processes) μέσω υλοποίησης πρακτικών Lean User Experience (UX).
  • Η διαρκής πρόσθεση «λειτουργικής αξίας» στον άνθρωπο, θέτοντας το 100% της συστημικής καινοτοτομίας στην υπηρεσία των πολλαπλών ρόλων συμμετοχής του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, μέσα από επιβράβευση του χρήστη με προσεγμένες «καλές λειτουργικές εκπλήξεις» στην καθημερινότητα του (Gamification & Augmented Reality Services).
  • Η καθημερινή ενδυνάμωση, κινητοποίηση, διευκόλυνση του Ανθρώπινου κεφαλαίου στην πορεία του προς την Αναγνώριση και Πιστοποίηση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων μέσα από διεθνώς αποδεκτά συστήματα αξιολόγησης και πιστοποίησης Προσώπων και Διεργασιών (Able People).
  • Η επιχειρησιακή και λειτουργική διευκόλυνση του «στρατηγικού μετασχηματισμού» της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταφέροντας το λειτουργικό κέντρο βάρους από τη “Διαδικασία e-Learning“ στο «Μαθησιακό Αποτέλεσμα» (για τους αποδέκτες της υπηρεσίας), και συνάμα στην επίτευξη «Επιχειρησιακής Αριστείας» για την επιχείρηση-οργανισμό μέσα από μετρήσιμους δείκτες (HR performance KPIs).

HR P.: Ποιο είναι κατά την άποψή σας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής;

A. K.: Η ανθρωποκεντρική οπτική γωνία θεώρησης του πεδίου της Ψηφιακής Μάθησης είναι σε θέση να προσθέσει ιδιαίτερη αξία και ανταγωνιστικότητα στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο. Η πλατφόρμα MELO® μέσα από τη προσέγγιση Strategic Collaboration Concept παρέχει τη μεθοδολογία και όλα τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία στον κάθε «ρόλο» του ψηφιακού οικοσυστήματος για την εξέλιξη του Ανθρώπινου Κεφαλαίου σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό.