«Στρατηγική επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη» συνέντευξη του κ. Διονύση Κουτσαντώνη, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης της RDC Informatics στο περιοδικό HR Professional

25/04/2017«Στρατηγική επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη» συνέντευξη του κ. Διονύση Κουτσαντώνη, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης της RDC Informatics στο περιοδικό HR Professional

Ο Διονύσης Κουτσαντώνης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της RDC Informatics και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα το σχεδιασμό Συστημάτων Προσαρμοστικής Μάθησης (Adaptive e-learning systems) αναφέρθηκε στην έντονη παρουσία που διαθέτει η εταιρεία στην αγορά της εκπαίδευσης, ενώ μίλησε και για την καινοτόμα πλατφόρμα MELO®.


HR Professional: Με έντονη παρουσία στην αγορά της εκπαίδευσης, ποιο είναι το όραμα της RDC Informatics σε αυτό τον τομέα;


Διονύσης Κουτσαντώνης: Είμαστε «παθιασμένοι» με τις εφαρμογές και τις τεχνολογίες ΤΠΕ στην εκπαίδευση! Πρόκειται για το χώρο στον οποίο επενδύουμε στρατηγικά σημαντικά κεφάλαια Έρευνας & Ανάπτυξης, έχοντας εισαγάγει μια παγκοσμίως καινοτόμα προσέγγιση αναφορικά με το σχεδιασμό και τη διαχείριση «ολοκληρωμένων ψηφιακών οικοσυστημάτων εκπαίδευσης». Η πολυετής μας εμπειρία από την παροχή μηχανογραφικών λύσεων σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς κατέδειξε την πληθώρα διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων για την Εκπαίδευση, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί ένα μέρος μόνο των πληροφοριακών αναγκών κάθε οργανισμού.


Η προσέγγισή μας αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της ψηφιοποίησης κάθε οικοσυστήματος εκπαίδευσης έχοντας:


 • Στο κέντρο λειτουργίας του τον «Άνθρωπο» με όποιο ρόλο κι εάν αυτός κατέχει στο σύστημα (σπουδαστής, καθηγητής, διοίκηση οργανισμού, διοικητικό προσωπικό, IT managers, γονείς ή HR managers, διαχειριστές περιεχομένου και γενικά οποιοδήποτε διακριτό ρόλο συναντούμε σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον εκπαίδευσης).
 • Τεχνολογικό σχεδιασμό με βάση τις αρχές cloud-first, mobile first
  Ας φανταστούμε λοιπόν ένα και ενιαίο προσαρμοστικό πληροφοριακό σύστημα το οποίο παρέχει στους χειριστές του (ανάλογα με το ρόλο του καθενός) ένα web/mobile interface για να διεκπεραιώσει το σύνολο των καθημερινών του ενεργειών που μπορούν να υλοποιηθούν ψηφιακά στο οικοσύστημα εκπαίδευσης. Η παροχή ενός τέτοιου πληροφοριακού συστήματος στην Αγορά της Εκπαίδευσης αποτελεί το βασικό εργαλείο του ψηφιακού μετασχηματισμού της και για εμάς στην RDC Informatics το όραμα που εμπνέει τη δράση μας στην Αγορά αυτή.


HR P.: Πόσο κοντά είστε στην υλοποίηση του οράματος αυτού;


Δ. Κ.: Το όραμα αυτό είναι σήμερα μια πραγματικότητα για την RDC Informatics και επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη και διάθεση της πλατφόρμας λογισμικού MELO®. Πρόκειται για μια καινοτόμα πλατφόρμα λογισμικού που υλοποιεί την προσέγγιση των ολοκληρωμένων ψηφιακών οικοσυστημάτων εκπαίδευσης μετά από έρευνα και ανάπτυξη 13 ετών (έως σήμερα). Η πλατφόρμα MELO® φέρει αρθρωτή (modular) αρχιτεκτονική, ικανή να καλύψει από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη πληροφοριακή απαίτηση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Στην καρδιά του συστήματος υπάρχει ένα πανίσχυρο LMS (Learning Management System) το module Digital School , το οποίο ενσωματώνει κάθε τεχνολογική καινοτομία στο χώρο της ψηφιακής μάθησης. Εκτός από τα «παραδοσιακά» εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην πλατφόρμα ενσωματώνονται λειτουργίες που εξυπηρετούν ανάγκες:

 • Learning On Demand: Ζωντανή εκπαιδευτική στήριξη κατ’ απαίτηση.
 • Social Learning: Ανάπτυξη «κοινωνικών» εκπαιδευτικών συζητήσεων ανά τμήμα & εκπαιδευτικό αντικείμενο ανάμεσα σε μαθητές & εκπαιδευτικούς.
 • Gamification: Υποστήριξη πολλαπλών μοντέλων επιβράβευσης μαθητών & καθηγητών.
 • Collaboration & Communication Tools: Πλήθος εργαλείων για την αυτοματοποίηση διαδικασιών & επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χρηστών στο οικοσύστημα του εκπαιδευτικού οργανισμού.
 • Adaptive Learning: Υποστήριξη μοντέλων προσαρμοστικής μάθησης όπου το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων προσαρμόζεται στο γνωσιολογικό προφίλ του χρήστη & στο χρόνο που έχει στη διάθεσή του για μελέτη.


Εκτός των εργαλείων υποστήριξης ψηφιακής μάθησης, η πλατφόρμα φέρει τρία επιπλέον πανίσχυρα modules που της προσδίδουν μοναδικά χαρακτηριστικά:

 • Assessment Manager: Σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικών εξετάσεων & πιστοποίησης γνώσεων. Δείτε περισσότερα.
 • School Dashboard: Ψηφιακή ενημέρωση μαθητών, καθηγητών, γονέων ή HR Managers. Εργαλεία συνεργασίας και επικοινωνίας για αύξηση της παραγωγικότητας και ταχύτερη εκτέλεση χρονοβόρων διαδικασιών σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα της Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα.
 • Content Optimizer: Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δικτυακών τόπων (web sites) με ενθυλάκωση του συστήματος ψηφιακής μάθησης. Δυνατότητα προσθήκης και λειτουργιών e-shop που επιτρέπει την άμεση διάθεση υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης με άμεση ενεργοποίησή τους στο σύστημα ψηφιακής μάθησης. Δείτε περισσότερα.

Όλα τα παραπάνω συστήματα λειτουργούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό και μπορούν να δώσουν ολοκληρωμένους διαδικτυακούς τόπους με μοναδικά και πρωτότυπα web & mobile user interfaces. Η πλατφόρμα MELO® χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 500 εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους καθώς σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας τους. Η πλατφόρμα διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις προκειμένου να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα και στο χώρο των επιχειρήσεων (τμήματα HR).